Met een harde bons hoor je de landingsbaan en de wielen elkaar raken. Direct daarna wordt je strak in je gordel getrokken door de kracht waarmee het vliegtuig afremt. Het is 21:55, een uur later dan in Nederland, wanneer het toestel van KLM op Zuid-Afrikaanse bodem landt. Door de raampjes naar buiten kijken is geen doen, want buiten is het donker. Overigens lukt dat vanaf een stoel op de middelste rij sowieso niet.
Zodra de gordels los mogen, storten verschillende mensen zich op hun handbagage. Vol ijver en enthousiasme maken zij zich gereed, om vervolgens nog 5 minuten voor zich uit te staren voordat zij zich naar de uitgang van het vliegtuig kunnen spoeden.

Het is 21:55, een uur later dan in Nederland. Buiten is het donker.

In de slurf naar het gebouw toe is de broeierige warmte voelbaar. Enkele vliegveldmedewerkers zijn gewapend met een krant en proberen zichzelf koelte toe te wuiven, terwijl ze ondertussen de stroom passagiers bekijken en hoogstwaarschijnlijk hier ook hun commentaar over geven. Helaas spreek ik geen lokale taal, dus knik ik vriendelijk en loop ik rustig door. Na zo’n lange reis moeten er eerst prioriteiten gesteld worden. Mijn weg gaat dan ook regelrecht naar het toilet aan het uiteinde van de gang.

‘Hello, good day, how are you sir?’ Met deze karakteristieke groet geef ik mijn paspoort aan de douanebeambte die duidelijk langer op de stoel zit dan de ARBO-dienst voorschrijft. Met een mompelend ‘hello, hello’ neemt hij mijn paspoort aan, kijkt een keer zuchtend om zich heen, en verdiept zich in mijn gegevens. Hij tikt enkele keren iets op zijn toetsenbord en schuift zuchtend mijn paspoort weer naar mij toe. Hij knikt naar mij en tegelijkertijd wenkt hij de volgende in de rij om zijn paspoort te overhandigen en welkom geheten te worden in Zuid-Afrika.
De een na laatste hindernis is genomen. Het meest onvoorspelbare en grillige gedeelte van de luchthaven treed ik nu tegemoet. De bagageband.

Dan komt het meest onvoorspelbare en grillige gedeelte van de luchthaven: de bagageband.

Op het bord staat dat de koffers al 15 minuten geleden uit het vliegtuig zijn gehaald. De band loopt ook. Traag tikken de minuten voorbij. Een zenuwachtig ouder echtpaar staat zichtbaar gefrustreerd aan de zijkant van de band. Naast hen een Nigeriaan met twee lege bagagekarren. Al leunend neemt hij de mensen in zich op en maakt door de telefoon duidelijk dat hij genoeg tijd heeft om uncle Sharim te spreken. Geduld wordt hier reeds vroeg geoefend.

Ik word opgehaald door Gerrit Heino. In zijn auto rijden wij ’s avonds om 22:53 weg met de airconditioning op volle toeren. Onderweg praten wij bij over de situatie in Zuid-Afrika, legt hij enkele dingen uit en praten wij alvast over enkele zaken die in de loop van de week moeten gebeuren. We komen enkele auto’s tegen en na een snelle rit zijn we aangekomen bij het huis van de familie Kamphuis. Het hek gaat open en als wij binnenrijden komt oom Berend ons al tegemoet samen met twee stevige honden. Na een korte rondleiding door het huis, met een korte maar krachtige gebruiksaanwijzing besluit ik eerst mijn spullen op te ruimen voordat ik een frisse douche neem.

Als ik ’s avonds laat op mijn nieuwe bed lig, voel ik mij dankbaar en opgelucht. Na alle voorbereidingen in het afgelopen jaar begint de reis nu echt. Gesterkt en gesteund door zoveel mensen om mij heen, maar bovenal ook door de wil van mijn Hemelse Vader, ben ik hier terechtgekomen om iets te doen in Gods Koninkrijk. Want Zijn werk gaat altijd door!

Ik voel me gesterkt door de wil van mijn Hemelse Vader. Zijn werk gaat door!

Reis- en vluchtinfo

Timon is op 14 januari 2019 vertrokken vanaf Schiphol (Amsterdam, NL) met KLM-vlucht KL591. Hij vloog in ong. 10 uur en 30 minuten met een Boeing 777-200ER naar OR Tambo International Airport (Johannesburg, ZA).

Het tijdsverschil tussen plaats van vertrek (Amsterdam, Nederland) en plaats van aankomst (Johannesburg, Zuid-Afrika) bedraagt +1 uur.

Het temperatuurverschil tussen Amsterdam en Johannesburg was zo’n +20 graden Celsius.

Goed om te weten

  • Timon stuurt je ongeveer eens per 3 maanden een nieuwsbrief
  • Je kunt je op elk moment weer uitschrijven van de nieuwsbrief
  • Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze nieuwsbrief te sturen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Goed om te weten:

- Timon stuurt je ongeveer eens per 3 maanden een nieuwsbrief

- Je kunt je op elk moment weer uitschrijven van de nieuwsbrief

- Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze nieuwsbrief te sturen

Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!