Blog: Cultuur & verschillen

‘Ben je nog niet getrouwd’? Vol ongeloof kijkt één van de secretarieel medewerkers van Mukhanyo mij aan. Ze is al op leeftijd en woont al jaren hier in KwaMhlanga. Een onderzoekende en bezorgde blik volgt. ‘Wie zorgt dan voor jou?’ is haar volgende vraag. Met het vermoeden in mijn achterhoofd dat deze bezorgde vrouw net zo lang dit gesprek zal voortzetten tot er een vrouw in mijn omgeving naar boven zou komen, geef ik snel te kennen dat ik hier woon onder de hoede van tante Ina. Goedkeurend knikt ze. Gelukkig, er word zorg gedragen voor deze jongeman. Enigszins overrompeld stap ik in mijn auto om weer terug te rijden naar huis. Ik kan toch wel voor mijzelf zorgen…?

Met een onderzoekende en bezorgde blik vraagt ze: ‘Wie zorgt er dan voor jou?’

‘Denk hier echt aan als je in het buitenland bent’. Ik zit in een gemakkelijke stoel in het hoofdkantoor van de GZB in Driebergen. Een paar dagen voor mijn vertrek heb ik nog een cursusdag over zending en communicatie. De inhoud van mijn koffiekopje danst mee op de knikkende beweging van mijn hoofd. Ik prent de zojuist gegeven informatie goed in mijn achterhoofd. Je hebt je eigen culturele bril, en hiermee bekijk en beoordeel je andere culturen. Met het gemak waarmee je gebruiken en handelingen analyseert, beoordeel je een cultuur. Waarmee? Inderdaad, je eigen westerse culturele standaard. Niet doen dus! Dat moet ik wel in de praktijk kunnen brengen. Dacht ik…

Je hebt je eigen culturele bril, en hiermee bekijk en beoordeel je andere culturen.

‘Wat valt je op in de Zuid-Afrikaanse cultuur, Timon?’ Deze keer heb ik rooibosthee in mijn hand. Veel koffie in Zuid-Afrika is aanmaakkoffie en voor een koffieliefhebber met een eigen espressomachine in Nederland is dat geen doen. Ik kijk mijn vragensteller aan, ga er even goed voor zitten en brand vervolgens los. Ik heb namelijk veel te vertellen: “Tja, het verkeer hier gaat natuurlijk totaal anders dan in Nederland. Het lijkt wel of mensen hier niet veel met veiligheid op hebben. Overal moet je opletten en nadenken. En dan die taxichauffeurs, niet normaal, die kruipen overal tussendoor en hebben lak aan alle regels. Ongelooflijk onveilig.
En verder valt het me op dat veel mensen hier geen lange-termijn visie hebben. Veel dingen worden gebruikt, maar nauwelijks onderhouden. En pas wanneer iets kapot gaat, wordt het gerepareerd of vervangen.
In veel winkels lopen veel te veel medewerkers rond, dat is ontzettend inefficiënt.” En zo ging mijn verhaal nog even door.

Bovenstaand gesprek was voor mij een eyeopener. Ik kwam erachter dat ik voldoende weet als het gaat om de wisselwerking van verschillende culturen. Maar weten en meten zijn twee verschillende zaken. Met mijn theorie zat het wel goed. Maar de culturele bril die je op hebt, kun je niet zomaar afzetten. En in de praktijk merk ik hoe lastig en moeilijk het is om culturele zaken niet te meten naar je eigen culturele standaard. En dat is een proces van gewenning en voortdurende bewustwording. Van analyseren naar observeren. Deze Zuid-Afrikaanse cultuur is een cultuur van relatie vóór resultaat. Van contact vóór zaken.

In de praktijk merk ik hoe lastig het is om culturele zaken niet te meten naar je eigen culturele standaard.

Ik stap weer in mijn auto om terug te rijden naar huis. In gedachten vat ik het gesprek nog even samen. Is mijn culturele bril verkeerd? Moet ik mijn culturele bril omwisselen? Nee, maar ik moet wel anders leren kijken door die bril. Met die constatering rijd ik naar huis, op zoek naar een heerlijke, vers gezette kop koffie.

Over Timon

Timon is in januari 2019 vertrokken en is nu zo’n 2,5 maand in Zuid-Afrika. Hij zal een jaar lang vrijwilligerswerk doen als docent aan het Mukhanyo College, een theologische school met meerdere campussen.

Timon is voor zijn werk in Zuid-Afrika afhankelijk van giften, omdat hij geen salaris ontvangt. We doen daarom een beroep op u, als lezer, om zijn uitzending financieel mede mogelijk te maken. Helpt u ook mee?

Ga naar: Doneren

Goed om te weten

  • Timon stuurt je ongeveer eens per 3 maanden een nieuwsbrief
  • Je kunt je op elk moment weer uitschrijven van de nieuwsbrief
  • Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze nieuwsbrief te sturen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Goed om te weten:

- Timon stuurt je ongeveer eens per 3 maanden een nieuwsbrief

- Je kunt je op elk moment weer uitschrijven van de nieuwsbrief

- Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze nieuwsbrief te sturen

Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!